Anne Sütü Nasıl Artırılır?

Anne Sütü Nasıl Artırılır?

Bebeğinizin Yeterli Anne Sütü Aldığını Nasıl Anlarsınız?

 

Aylar süren umutlu ve heyecanlı bekleyişten sonra bebeğiniz artık kucağınızda. Arada kurulan ve o mucizevi bağ ile artık “anne” oldunuz.

Şimdi, bebeğinizin size en çok ihtiyacı olan zamana, emzirme yolculuğunuza başlıyorsunuz. Anne sütünün içindeki besinlerin bebeğinizi sağlıklı gelişmesini ve büyümesini sağlarken, loğusalık döneminde sizi nasıl iyileştirdiğini yaşayarak göreceksiniz. 

Bebeğinizin kilosunu takip edin. Bebeğinizin doğduktan sonraki ilk günlerde kilo kaybedebilir, ancak kaybettiği kiloları birkaç hafta içinde geri almalıdır.

Yeni doğan bebeğinizi ilk haftalarda ortalama günde 8 ila 12 kere yani 2 veya 3 saatte bir emzirmeniz hem sizin hem de bebeğiniz açısından daha iyi olacaktır. Bu sıklık büyüme ataklarıyla birlikte artabilir.

 

Anne Sütünü Artırmak İçin Öneriler

 

Anne sütünün artması için her şeyden önce sakin ve dinlenmiş olmak önemlidir. Her ne kadar bu dönemde bebeğinizle ilgilenirken ve ev işleri yaparken dinlenmeniz zor olsa da bebeğiniz uyuduğunda, gün içinde fırsatınız olursa uyumanız ya da uzanarak dinlenmeniz anne sütünün artması için etkili olacaktır.  

Doğru emzime pozisyonu kullanmanız, bebeğinizin emerken memeyi doğru kavraması ve memenin tamamen boşalmış olması anne sütünün artmasını etkileyen başlıca faktörlerdendir. Bebeklerin emzirilmesi konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak için Anne Sütü & Emzirme blog yazılarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Gergin ve tam boşalmamış memede süt yapımı yavaşlar ya da durabilir. Bu nedenle bir meme emzirildikten sonra diğer memeye geçilmelidir.

Gece emzirmek süt oluşumunuzu artırır. Eğer bebeğiniz uyanmıyorsa sütünüzü sağıp saklamak da yararlanabileceğiniz çözümler arasında yer alır.

Emzirirken memeyi makas hareketi ile sıkıştırmak süt kanallarının tıkanmasına yol açabilir. Memenizi üstten ve alttan yanda C harfi oluşacak şekilde tutarak ve hafifçe bastırarak emzirmelisiniz.

Her iki memeden emzirmeye dikkat edin ve her emzirmede farklı memeyi vererek göğüsler arasında geçiş yapın. Süt üretimini artırmak için iki memenin de boşalması gerekiyor. Memelerde süt birikmesini azaltmak için göğüs pompası kullanabilirsiniz.

Emzirme işlemini aceleye getirmeyin. Sizin ve bebeğinizin rahat ettiği bir pozisyonda bebeğiniz emmeyi bitirene kadar emzirebilirsiniz.

Bebeğinizi ne kadar emzirirseniz sütünüz o kadar artar. Bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü vermelisiniz. Bebeğinize zamanından önce vereceğiniz ek gıdalar, süt emmesini azaltabilir ve bu da süt oluşumunuza engel olur. Bebeğiniz ağlamadan, sık aralıklarla emzirebilirsiniz. 

Doğum sonrasında aldığınız kiloları vermek için doğum sonrası diyetleri yapmamalısınız. Yeterli ve çeşitli beslenmek anne sütü miktarını artıracağı gibi, fazla kilolarınızı kaybetmeniz konusunda da size yardımcı olacaktır. Farklı besinlerden yeterli ve dengeli miktarda tükettiğinizde, hem kilonuzu daha kolay yönetebilir, hem de bebeğinizi daha sağlıklı şekilde emzirebilirsiniz.

 

İşte size yol gösterecek önerilerimiz;

• Anne sütünü artıran kolay ve hızlı tarifler ile sütünüzü artırabilirsiniz.

• Gün içinde et, süt, yumurta gibi proteinleri, ekmek, bulgur gibi karbonhidratları, ceviz, fındık gibi yağlı tohumları ve sebze-meyveleri yeterli miktarda almaya ve çeşitli beslenmeye özen gösteriniz.

• Sütünüzü artırmanın en kolay yolu bol sıvı içmektir. Süt, ayran, çorba, komposto, cacık ve en önemlisi de su tüketiminizi artırmaya çalışın.

• Mevsim meyvelerini tüketmeye özen göstermelisiniz. Mevsimi olmayan meyvelerde bol miktarda kimyasal takviye bulunabildiğinden, bu meyveler anne sütünü artıran yiyecekler listesinde yer almamaktadır.

Arpa, siyah susam, kimyon, fesleğen, dereotu, sarımsak, yulaf ezmesi, zeytinyağı, rezene, keten tohumu yağı, susam yağı gibi besin değeri yüksek gıdaları öğünlerinize eklemelisiniz.

• D vitamini bebeğinizin kas ve kemiklerinin gelişimi için önemlidir. Bu nedenle her gün bebeğiniz ile birlikte gün ışığına çıkınız.

• Balkabağı, havuç, kayısı, kavun gibi turuncu renkli sebze ve meyveler beta karoten açısından zengin oldukları için beslenmenize destek olur. A vitamini açığınızı kapamanıza yardımcı olabilecek beta karoten sizin ve bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de oldukça önemli bir rol üstlenmektedir.

 

 

Etiketler: anne sütünü artırmanın yolları, anne sütünü artıran şeyler
Ekim 11, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR