Anne Sütünün İçeriği

Anne Sütünün İçeriği

Hem bizim hem de uzmanların her zaman söylediği gibi yenidoğan bebekler için en ideal beslenme şekli anne sütüdür. Bu yazımızda anne sütünün içeriğine odaklanıp bebeklerimizi emzirmenin neden bu kadar önemli olduğunu detaylıca açıklayacağız.

 

Anne sütünün en önemli faydaları; bebeklerin bağışıklıklarını güçlendirmesi ve onları alerjilerden koruması. %87’si sıvıdan oluştuğu için ayrıca bebeğin su vb. sıvı gıdalara ihtiyaç duymamasını sağlar. Protein, karbonhidrat, lipid, vitamin ve mineral açısından çok zengindir. 

 

Protein içeriği her ne kadar inek sütüne kıyasla düşük olsa da biyolojik değeri çok daha yüksektir. Bu özelliğiyle ilk 6 ayda bebeğin tüm protein ihtiyacını karşılar. Protein içeriğinin %60’ını sindirimi kolay ve biyolojik değeri yüksek whey proteini oluşturur. Whey proteinleri de bebeğin enfeksiyonlara karşı korunmasında çok etkilidir.

 

İnek sütünde %80 oranında bulunan ve sindirimi oldukça zor olan kazein proteini, anne sütünde sadece %40 oranındadır.

 

Karbonhidratların en önemli bileşeni olan laktoz, anne sütünde inek sütüne oranla 2 kat fazla bulunur.

 

Anne sütünde bulunan lipidler (doymuş ve doymamış yağlar) inek sütünden çok daha yüksektir.

 

Anne sütünün bir diğer önemli özelliği de araşidonik asit, dokozahekzaenoik asit, linolenik asit ve alfa linoleik asit gibi uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri açısından oldukça zengin olmasıdır.

 

Bebekte doygunluk hissinin olması ve şişkinliğin önlenmesi için emzirmenin başında anne sütündeki yağ oranı düşük, sonuna doğru daha yüksek olur.

 

K ve D vitaminleri dışında suda ve yağda eriyen tüm vitaminler anne sütünde yeterli seviyede bulunur.

 

İnek sütüne kıyasla anne sütündeki mineral oranı daha düşüktür. Ancak bu durum, böbrek işlevleri yeterince olgunlaşmamış yenidoğan bebekler için daha uyumludur.

 

Demir emilimi açısından da anne sütü inek sütünden çok daha faydalıdır. Anne sütündeki demir emilimi %50 iken, bu oran inek sütünde sadece %10’dur. Bu özelliğiyle anne sütü, bebeğin ilk 6 ayda demir eksikliği riskinden korur.

 

Vitaminica’nın emziren anneler için özel geliştirdiği doğal bileşenler içeren Malt Mix ürünü, bebeklerimiz için son derece önemli olan anne sütünü artırmaya yardımcı olur. 

Etiketler: anne sütü bileşenleri, anne sütünün içindekiler
Ekim 11, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR