Arpa Maltının Anne Sütüne Etkisi

Arpa Maltının Anne Sütüne Etkisi

Yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda arpadan üretilen maltın anne sütünü artırıcı bir etkiye sahip olduğuna ulaşılmıştır. Prolaktin hormonunun salgılanmasına yardımcı olan malt, dolaylı olarak laktasyonu sağlayarak anne sütünün verimini de artırır. Vitaminica’nın emziren anneler için özel geliştirdiği, arpa maltı ve diğer doğal bileşenler içeren Malt Mix ürünü, anne sütünü artırmaya yardımcı olur. 

 

Tahran Üniversitesi'nde yapılmış bir klinik çalışma, beta glukan aktif bileşeninin prolaktin hormonunun salgılanmasında önemli bir rol aldığını göstermiştir. Araştırmanın detaylarını aşağıda görebilirsiniz;

 

Bitki özleri, çeşitli fizyolojik fonksiyonları uyarmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Arpa da prolaktin sekresyonunu güçlü bir şekilde uyarmıştır. Laktojenik ajanların suda çözünür ve ısıya veya proteazlara karşı dirençli olduğu göz önüne alındığında, polisakkarit oldukları görülmektedir. Bu özlerin kimyasal analizi, polisakkaritlerin ana parçalarının pektin ve ß-glukan olduğunu ortaya koymuştur. Daha ileri çalışmalar, bu ajanların güçlü kapasitesinin prolaktin sekresyonunu ve hipofiz fragman kültürünü ortaya çıkardığını doğrulamıştır.

 

Bazı bitki özlerinin laktojenik bir etkiye sahip olduğu iyi bilinmektedir. Bu yanıt, laktotrope hücrelerinden prolaktin salınımının uyarılması yoluyla indüklenebilir. Aktif bileşiğin kısmi saflaştırılması, pektin ve ß-glukan bakımından zengin olduğunu göstermiştir. Bu bileşenler hipofiz parçalarından prolaktin salgılanmasını uyarır. Bu çalışmada, ß-Glukanın GH3/B6 hipofiz tümör hücrelerinden prolaktin salgılanması üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu hücreler, ß-glukanın prolaktin sekresyonu üzerindeki doğrudan etkisini incelemek için kullanışlı araçlardır. Farklı ß-glukan konsantrasyonları (50, 100 ve 200 µg/ml), GH3/B6 ortamında inkübasyondan sonraki 24 saat içinde prolaktin salgılanmasını arttırmıştır. Ayrıca, prolaktin sekresyonu, 48 saat sonra 100 ve 200 µg /ml ß-glukan inkübasyonunda anlamlı olarak ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar, ß-glukanın GH3/B6 hipofiz tümör hücrelerinden birçok önemli fizyolojik rol oynayan bir hormon olan prolaktin sentezini ve/veya salınımını etkileyebileceğini göstermektedir. 

 

Hücre ortamındaki ß-glukan ilavesinin prolaktin salgılanması üzerindeki etkisi bu çalışma da çok net görülmüştür. Tek yönlü ANOVA, ß-glukanın 24 saat [F (5,18) = 5.83, P<0.01] ve 48 saat [f(5,18) = 4.86, p<0.01] inkübasyonunda önemli bir prolaktin sekresyonuna neden olduğu görülmüştür. Post-hoc analizi, ß-glukanın prolaktin sekresyonu üzerindeki maksimum etkisinin 24 saat inkübasyonda 50 (P<0.01) ve 100 µg/ml (P<0.01) konsantrasyonlarında üretildiğini, 200 µg /ml ß-glukanın 48 saat inkübasyonda daha etkili olduğunu göstermiştir (P<0.01). 


Sonuç olarak, çalışmanın sonuçları ß-glukanın GH3/B6 hipofiz tümör hücrelerinden prolaktin sentezini ve salınımını etkileyebileceğini göstermektedir. Uzun süreli inkübasyonda prolaktin sekresyonunda artış ve morfolojik değişikliklerle desteklenen yanıt gözlenmiştir.
 

https://www.researchgate.net/

Etiketler: arpa maltı, arpa maltının sut verimi üzerindeki etkileri
Ekim 11, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR