Kolajen Takviyeleri Ne Zaman ve Ne Sıklıkla Kullanılmalıdır?

Kolajen Takviyeleri Ne Zaman ve Ne Sıklıkla Kullanılmalıdır?

Önceki yazılarımızda kolajenle ilgili merak edilen pek çok konuya değindik. Bu yazımızda sizinle Brianna Elliot tarafından 19 Şubat 2020’de kaleme alınan ve Atli Arnarson BSc, PhD tarafından tıbbi olarak gözden geçirilen bir makale paylaşacağız.

 

Kolajen takviyeleri hakkında aklınızda kalan tüm soru işaretlerinin bu makaleyle birlikte kaybolacağına eminiz.

 

 

“Kolajen vücudunuzdaki en bol bulunan proteindir. Tendonlar, bağlar, cilt ve kaslar dahil olmak üzere vücudun çeşitli kısımlarını oluşturan bağ dokularının ana bileşenidir. Kolajen, cildinizin yapısını sağlamak ve kemiklerinizi güçlendirmek de dahil olmak üzere birçok önemli fonksiyona sahiptir.

 

Kolajen cildin güçlendirilmesinde rol oynar, ayrıca elastikiyet ve nemlendirme içinde fayda sağlayabilir. Yaşlandıkça, vücudunuzun daha az kolajen üretir ve bu durum kırışıklıklar ve cildin kurulaşmasına yol açar.

 

Bununla birlikte, birçok çalışmada çalışma, kolajen peptitlerinin veya kolajen içeren takviyelerin, kırışıklıkları ve ciltte kuruluğu azaltarak cildinizin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini gösterilmiştir.

 

Bir çalışmada, 8 hafta boyunca 2.5–5 gram kolajen içeren bir takviye alan kadınlar, takviye almayanlara kıyasla daha az cilt kuruluğu ve cilt elastikiyetinde önemli bir artış yaşamıştır.

 

Başka bir çalışmada, 12 hafta boyunca günlük olarak bir kolajen takviyesi ile karıştırılmış bir içecek içen kadınların, bir kontrol grubuna kıyasla cilt hidrasyonunda artış ve kırışıklıkların derinliğinde önemli bir azalma yaşadığı tespit edilmiştir.

 

Kolajen takviyelerinin kırışıklık azaltıcı etkileri, vücudunuzu kendi başına kolajen üretmeye teşvik etme yeteneklerine bağlanmıştır. Kolajen, eklemlerinizi koruyan kauçuk benzeri doku olan kıkırdağınızın bütünlüğünü korumaya yardımcı olmaktadır.

 

Yaşlandıkça vücudunuzdaki kolajen miktarı azaldıkça, osteoartrit gibi dejeneratif eklem hastalıkları geliştirme riskiniz artar. Bazı çalışmalar, kolajen takviyelerinin alınmasının osteoartrit semptomlarını iyileştirmeye ve genel olarak eklem ağrısını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

 

Bir çalışmada, 24 hafta boyunca günde 10 gram kolajen tüketen 73 sporcu, takviye almayan bir gruba kıyasla (10 güvenilir kaynak) yürürken ve istirahatte iken eklem ağrısında önemli bir azalma yaşamıştır.

 

Başka bir çalışmada, yetişkinler 70 gün boyunca günde 2 gram kolajen aldı. Kolajen kullananlar eklem ağrısında önemli bir azalma gösterdi ve takviye almayanlara göre fiziksel aktiviteye daha iyi adapte oldular.

 

Kolajen takviyeleri almak, ateroskleroz gibi kalp rahatsızlıklarıyla ilişkili risk faktörlerini de azaltmaya yardımcı olabilir.

 

https://www.healthline.com

 

64 kadın katılımcıyı içeren güvenilir bir kaynakla yapılan bir çalışma, 12 hafta boyunca 1 gram kolajen peptit ile tedavinin kırışıklıkları önemli ölçüde azalttığını ve plasebo grubuna kıyasla cildin nemlenmesini ve elastikiyetini artırdığını göstermiştir.

 

Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) güvenilir kaynağı, kırışıklıkları ve akne izlerini düzeltmek için kolajen implantlarının kullanımını da onaylamıştır.

 

LMWCP, günde bir kez 1000 mg’lık bir dozda insan cildinde nemlendirme, elastikiyeti arttıran ve kırışıklıkları etkili bir şekilde azaltan anti-cilt foto-yaşlanma etkinliğine sahip güvenli ve fonksiyonel bir sağlık gıda bileşenidir.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

 

2014 yılında yapılan bir başka çalışmadaysa kolajen hidrolizatın kadın cildi üzerindeki etkileri incelenmiş. 35-55 yaş arası 69 katılımcının iki gruba ayrıldığı çalışmada bir gruba 8 hafta boyunca günde 1 kez takviye verilmiş, diğer grupsa plasebo almış. Sonuçlar ilginç tabii. Günde 1 kez takviye alan grubun cilt elastikiyeti plasebo gurubuna göre daha fazla iyileşme göstermiş.

 

2019 yılında yapılan bir analizin ön sonuçlarıysa; yara iyileşmesi ve cilt yaşlanması için oral kolajen takviyelerinin kısa ve uzun süreli kullanım açısından umut verici olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar, oral kolajen takviyelerinin cilt elastikiyetini, hidrasyonunu ve dermal kollajen yoğunluğunu arttırdığı ve genellikle bildirilen herhangi bir yan etki olmaksızın güvenli olduğu sonucuna varmışlardır.

 

Cynthia Sass, MPH, RD 

29 Mart 2017

https://www.health.com/

 

2015 yılında kozmetik dermatoloji dergisi tarafından yayınlanan bir çalışma, oral kolajen peptit takviyesinin cilt yaşlanmasının görünür belirtilerinin azalmasına neden olduğunu ortaya koymuştur. Çalışma, ciltteki boşlukların veya kırışıklıkların miktarında ciddi bir azalma ve cilt neminde önemli bir artış olduğunu göstermiştir.

 

Biraz daha ayrıntıya indiğimize, çalışmanın kendisi 4. haftaya kadar daha az hissedilir sonuçlar ve 12. haftada daha büyük sonuçlar göstermiştir - klinik çalışmada kırışıklıklar %31.2'ye kadar azalmıştır.

 

Yapılan bilimsel çalışmalarda, kolajenin 4. haftadan itibaren sonuç vermeye başladığı ve 12 hafta içinde maksimum sonuç gösterdiği sonucuna varılmış.”

 

 

Kolajenin vücudumuzdaki pozitif etkileri ve faydaları gerçekten saymakla bitmiyor. Brianne Elliot’ın araştırmalara dayandırdığı makalesi de bunu açıkça gösteriyor. Sağlıklı bir vücut ve uzun süreli genç bir görünüm için düzenli olarak Vitaminica'nın sizlere özel kolajen takviyelerini almayı ihmal etmeyin.

 

 

 

 

Etiketler: kolajen ne kadar süre kullanılmalı, kolajen takviyesi ne kadar süre kullanılmalı, kolajen ne sıklıkla kullanılır
Kasım 02, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR