Emzik Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Emzik Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Emzik Kullanımında Nelere Dikkat Etmeli?

 

Emzik kullanımında tüm annelerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan birisi de emzik seçimidir. Bildiğin gibi emzikler 2 çeşit maddeden yapılır: kauçuk ve silikon. 

 

Kauçuk emzikler doğal, elastiki ve dayanıklıdır. Bu özelliklerinden dolayı diş çıkartmaya başlayan bebekler için daha uygundur. Ancak bu emziklerin de bir eksisi bulunur. O da suyu çabuk emmeleridir. Bu yüzden de çabuk bozulurlar.

 

Silikon emziklerse silisyumdan üretilir. Kolay kolay bozulmazlar. Ancak kauçuk emziklere göre daha yumuşak oldukları için diş çıkartan bebeklerin diş darbelerine karşı dayanıklı değillerdir. Eğer bebeğiniz henüz diş çıkarmaya başlamadıysa silisyumdan yapılan emzikleri tercih etmeniz uzun ömürlü olması açısından daha doğru olacaktır.

 

Önceki yazımızda bahsettiğimiz gibi bu emziklerin 2 yaşından sonra bebeğinize kullandırmamanızı tavsiye ediyoruz. Sebebi de üst ön dişlerin dizilimini bozma riskinin bulunması.

 

2 yaşından sonra emzik kullanımına devam edilecekse eğer, tavsiyemiz emzik tercihinizi damaklı emziklerden yana yapmanız olacaktır. Damaklı emzikler anatomik yapısı sayesinde sadece damağa adapte olur ve dişlerde herhangi bir bozukluğa sebep olmaz. Bu özelliği sayesinde damaklı emzikleri 2-3 yaş arasında rahatlıkla kullanabilirsiniz.

 

Bir diğer önemli nokta da emziği bebeğe vermeden önce şekere veya bala batırma alışkanlığı. Bu durum bebeklerin diş minesini zedeleyebilir ve çürüklere sebep olabilir. Ayrıca bala veya şekere batırılmış emziğe alışan bebek, bundan sonra hep tatlı isteyecektir. 

 

Bebeğinizin süt dişlerinin bakımı da çok önemlidir. Süt dişlerinin iyi bakılmaması, çürümesi, bu dişlerin altında yer alan kalıcı dişlere de zarar verebilir.

 

Emzik kullanımındaki önemli noktalardan bir diğeriyse emziğin temizliği. Emziğin temizliği üretildiği malzemeye göre değişiklik gösterir. Silikon emzikler sıcak yöntemlerle steril hale getirilebilirken kauçuk olanlar soğuk sterilize yöntemleriyle temizlenir.

 

Emzikleri temiz tutmanın bir yolu da kirlenmesini önlemektir. Bir çengelli iğne yardımıyla emziği çocuğunuzun kıyafetine tutturabilir, böylece yere düşmesini önleyebilirsiniz.

 

Yeni doğan bebeklerdeyse emzik seçimine ekstra dikkat edilmeli. Aldığınız emziğin plastik ağızlık kısmının bebeğinizin burnunu tıkamayacak kadar ufak olmasına dikkat edin.

 

Tam tersi şekilde çocuğunuz artık bebeklik dönemini aşmışsa arkasındaki ağızlık bölümünün çocuğunuzun ağzına sokamayacağı kadar büyük olması onun güvenliği açısından en güvenlisi olacaktır.

 

Ortodontik olarak adlandırılan emziklerin meme başları yassı olur. Diğer alışılmış olanlarınsa yuvarlaktır. Kimi uzmanlar ortodontik emziklerin diş etleri için daha uygun olduğunu söylese de en iyi seçim yöntemi iki çeşidi de bebeğinize denettirmek olacaktır. Plastik ağızlığın seçimiyse size bağlıdır. Ancak hangi emziği seçerseniz üstünde havalandırma delikleri olmasına dikkat edin. Havalandırma delikleri bebeğinizin burnunun tıkalı olduğunda bebeğinizin ağız yoluyla nefes almasını sağlar.

 

Emziklerin güvenlik standartlarına uygunluğu da çok önemlidir. Standartlarının etiketinde açıkça belirtilmediği emzikleri almaktan kaçının. Sonuçta bebeklerimizin sağlığı her şeyden önemli.

 

 

Etiketler: emzik önerisi, emzik kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Kasım 18, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR