Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısının Belirtileri ve Çözümü

 

Bebeklerimizin en çok huzursuz eden durumlardan birisi gaz sancılarıdır. Bu son derece rahatsız bir durum halini alabilir. Gaz sancıları genellikle bebekler 6 haftalık olduktan sonra başlar. Çoğunlukla akşam saatlerinde gözlemlense de günün her saatinde gaz sancısıyla karşılaşılabilir. 3 saat boyunca bebekleri rahatsız eden bu periyot gayet normaldir.

 

 

Bebeklerde Gaz Sancısının Sebebi Nedir?

 

Öncelikle endişelenmenize gerek yok. Hemen hemen tüm bebeklerde gaz sancısı olur. Bebeğinizin fizyolojik gelişimine ayak uydurmaya çalıştığının bir göstergesidir. Bu bir hastalık değildir. Doktorunuza gitmeden önce bebeğinizi kendiniz rahatlatmayı denemelisiniz. Ancak bebeğinizin gaz sancısı devam ederse bunun tıbbi tedavileri de bulunmaktadır.

 

Gaz sancısının asıl sebebi bebeklerin sindirim sisteminin ilk aşamalarda tam olarak gelişmemesidir. Biz yetişkinlerdeki gibi bir sindirim sistemine sahip olmadığı için beslenme sonrasında bebeklerin karınlarında kramp şeklinde karın ağrıları oluşur.

 

Gaz sancısının bir diğer sebebi de bebeklerin hava yutmasıdır. Beslenirken veya ağlarken yutulan bu havalar geğirme yoluyla çıkarılmazsa sindirim sistemine doğru ilerler ve gaz sancısına sebep olur.

 

 

Peki, gaz sancılarının belirtileri nelerdir?

 

Bebeklerde gaz sancılarının belirli bazı belirtileri olur. Bebeğiniz huzursuzlaşıp ağlamaya başladığında karnında şişlik veya sertlik olup olmadığını kontrol edin. Eğer bu belirtiler bebeğinizde bulunuyorsa, o zaman gaz sancısı olduğunu söyleyebiliriz. Bebeğiniz gaz sancısından kurtulup rahatlamak için daha çok süt emmek isteyebilir. Ancak emzirmeye başladığınızda bebeğiniz bir süre sonra ağlayarak vazgeçecektir. Bu durum gaz sancısının arttığını gösterir. Bir süre ağladıktan sonra bebeğiniz sakinleşip uyuyacaktır.

 

Bebeğinizin gaz sancısının artmasına sebep olan durumlardan bir diğeri de onu çok sık emzirmeniz olabilir. Her ne kadar anne sütü bebeklerde gaz yapmıyor olsa da bebeğiniz emme işleminde yukarıda bahsettiğimiz gibi hava yutmaktadır. Sık emzirilen bebek de sık hava yutacağından gaz sancısı artacaktır.

 

Bebeklerde gaz sancısı her ne kadar normal olarak görülse de çok sık tekrarlaması durumunda mutlaka doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz. Böylece bebeğinizin huzursuzluğunun ardında başka bir sebep olup olmadığını kesin olarak öğrenebilirsiniz.

 

 

Etiketler: bebeklerde gaz nasıl çıkarılır, bebeklerde gaz giderme
Kasım 12, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR